Glaskunst kopen

Glaskunst kopen is leuk wanneer u een ruime keuze hebt. Bij Van Bellen Art bieden we u een ruime keus in glaskunst. De collectie bestaat uit vazen en schalen al dan niet beschilderd.

Ga direct naar de pagina: Glas en Kristal

Daarnaast  heeft u ruime keuze in sculpturen van glas in diverse afmetingen en onderwerpen.

Glasblazen

Glasblazen aan een brander gebeurt door ronde glazen buizen in de vlam van een gasbrander te houden. Wanneer de temperatuur juist is gaat men rustig lucht in de buis blazen, terwijl men rustig en regelmatig de buis blijft draaien. Een andere wijze om glazen voorwerpen te maken is die van massieve staven in de vlam te houden en dan bij de juiste temperatuur aan elkaar te plakken.

We gaan glasblazen aan de oven waarbij we met een stalen pijp vloeibaar glas van ongeveer 1130 graden uit een pot halen, het zogenaamde keien.

De pijp draaien we telkens rond en we vormen het glas met een natte houten vorm (de klots).

Door de pijp wordt lucht ingeblazen waardoor het object groeit. We gaan steeds meer glas keien en hierdoor wordt de massa vergroot en kan de bel verder worden uitgeblazen.

Vormen

Met een natte krant kan, al rollend op de glasblazersstoel, de vorm van de vaas met de hand worden aangebracht. Met een zogenaamde benenschaar wordt vervolgens een kerf vlak achter de pijp in de vorm gemaakt. Op dit punt moet de vorm later van de pijp breken.

Als de vorm klaar is wordt door een assistent met een klein stukje heet glas een stalen staf (pontil) tegen de bodem gekleefd. De glasblazer koelt de kerf met wat water zodat plaatselijk kleine scheurtjes ontstaan. Met een tik breekt de vorm ter plaats van de kerf en wordt nu slechts gedragen door de pontil. Dit heet overnemen van het stuk. Waar het stuk aan de pijp zat is nu een gat. Door inwarmen in een oven op 1200 graden (gloryhole) wordt het materiaal weer zacht en kan de opening worden afgewerkt. Als het model klaar is wordt deze van de pontil afgetikt en gaat in de koeloven.

Hierin wordt in 24 uur beginnend bij 510 graden het glas langzaam gekoeld zodat het materiaal spanningsvrij is en niet meer spontaan kapot kan springen. Het breukvlak van de pontil wordt later weggeslepen en wordt het standvlak van het object.

Ga direct naar de pagina: Glas en Kristal

Bekijk ook eens de website van onze andere winkel ‘ARTCONSILIO’