Jos Verwiel schilderij ‘Transcript II’

Jos Verwiel schilderij ‘Transcript II’ is opgebouwd uit verschillende lagen, zeer dik papier en andere materialen. De balans tussen abstract en herkenbaarheid is zeer treffend gevonden door Jos. De afmetingen inclusief de speciaal gemaakte lijst waarin het werk zweeft zijn 39 x 99 cm.

 

 1.195,00

Beschikbaar via nabestelling

Beschrijving

Jos Verwiel schilderij ‘Transcript II’

Jos Verwiel schilderij ‘Transcript II’ is opgebouwd uit verschillende lagen, zeer dik papier en andere materialen. De balans tussen abstract en herkenbaarheid is zeer treffend gevonden door Jos.

Het werk van Jos Verwiel verdient een bijzondere plek in de Nederlandse beeldende kunst. Bekend was hij eerder als beeldhouwer en toen hij letterlijk verzeild raakte in Griekenland, waar hij 15 jaar bleef wonen en werken, begon hij daar in een grote studio aan zee een carrière als kunstschilder. Zijn achtergrond als beeldhouwer ziet men direct terug in zijn geconstrueerde composities.
Verwiel onderzoekt als geen ander de uiterste mogelijkheden van het platte vlak. Op zijn vele reizen en lange verblijven in het buitenland verzamelt deze kunstenaar graag papieren documenten voor zijn collage-techniek die steeds de ondergrond bepaalt van zijn schilderijen. Op de markten van Parijs, Athene of New Delhi zoekt hij naar interessante grafische afbeeldingen.
De fragmenten van oude scheepszeilen verraden zijn passie voor de zee. Als archeologische fragmenten reageren deze cultuurbeelden onder vele lagen transparante verf met Verwiel’s stabiele frontale composities. Het doek zelf is drager en tegelijk het onderwerp. Het schilderij wordt een object. De contouren rondom het centrale speelvlak worden strak gemarkeerd, details uit meubels en architectuur leveren eenvoudige heldere en strakke mathematische vormen. De verwerking daarentegen is complex. In een moeizaam schilderproces van opbrengen en weghalen ontstaat een fragiel evenwicht met prettige desonanten en voldoende frictie waarbij kleur en vorm in dialoog blijven. Abstractie en figuratie zijn beide aanwezig. Zo jongleert Verwiel met de identiteit van het schilderij, als concreet object of als een verbeelding.

Extra informatie

Afmetingen 99 × 39 cm
Breedte (cm)

99

Hoogte (cm)

39

Kunstenaar

Jos Verwiel

Genre

Abstract

Andere suggesties…